Thursday, May 19, 2011

ada apa dengan Nur Kasih The Movie..


assalamualaikum wbt..

lega...puas..dan gembira...itu la antara perasaan aku setelah menonton Nur Kasih The Movie ni di pawagam pada hari pertama tayangannya iaitu pada hari ini..dari 5 bintang, aku bagi 4 bintang..and I am a very particular person..so aku gerenti citer ni memang best dan berbaloi dengan harga tiket yang dikenakan tu..nak kata perfect pon, still ada some kekurangan..

apa kekurangannya?? ok, meh habaq nak mai sikit..nak citer kekurangan dulu since kekurangan dia kurang dari kekuatan dia yang bayak nak di-review ni..hehe..kekurangan dia dalam aspect dialogue for certain scenes..bukan semua..just sikit je..apa dia? aku dah lupa..korang g tengok ok..yang kedua ialah ending dia..too far...far?? tak bole la nak review semua nanti basi pulak citer ni...yang boleh aku cakap ialah terlalu jauh sangat kesudahan dia..in my humble opinion tak perlu pon nak buat lagu tu..just end this story  bila semua dah ok...tak payah nak meleret-leret..eh..eh..aku pon dah meleret jugak..tengok sendiri ye..hehe..(tapi maybe sebab dari awal dah dimasukkan elemen yang mengharuskan cara ending sedemikian rupa-flashback technique.. or director nak perkenalkan barisan pelakon baru untuk gantikan superstar2 nur kasih yang sedia ada..hurm..ponder jgn tak ponder)

orait, now aku nak cakap apa dia kelebihan citer ni...even citer ni agak jiwang dan sesuai untuk tontonan peminat-peminat drama dan love genre, citer ni tetap menjanjikan sedikit kelainan dari aspek jalan ceritanya..babak-babak aksi juga sedikit dimasukkan untuk memberi sedikit kelainan
movie in berbanding siaran drama di television..dari teknik pengambaran juga agak cemerlang seperti teknik yang digunakan dalam drama sebelum ini..sitambah dengan CGI dan pemandangan latar yang menarik di Jordan dan di sawah padi...it gives everything that your eyes want to see..chantek...

lakonan para pelakon pon not bad...tapi ada lakonan pelakon bari yang leih menyerlah berbanding pelakon-pelakon lama dalam movie ni..especially muniff...lakonan dia memang best..tapi overall ok la..tapi yang aku nak highlight adalah mesej yang aku dapat dari movie ni..iaitu tentang golongan remaja yang bermasalah..perkara ni la yang catch my attention rather than the love story between Adam and Nur..and Aidil as well...dari lakonan Muniff la banyak meninggalkan impak pada cerita ni..dari seorang budak yang nakal tapi at last dia la yang selesaikan segala masalah sampai dia terkorban..huhu..hurm..dan part i jugak mengajar aku yang jangan mudah label your problematic students sebaliknya trigger dorang punya feeling dan cuba cara yang lembut instead cara yang keras..

selain dari tu banyak lagi la mesej yang cuba disampaikan antaranya jangan mudah menghukum orang sebab hanya Allah berhak menentukan dosa pahala, haram halal ect..dan jugak yang haram tetap haram walaupon kita dalam keadaan terdesak..namun melabelkan sesuatu yang haram tanpa usul periksa juga satu kesilapan yang patut kita hindari..ok lah, dah penat ni..jauh drive pegi balik nak tengok movie ni..dah rehat jap..

ops! lupa nak bagi tau...citer ni sedih la jugak..huhu (entah apa2 entry ni..den penat)

2 comments:

  1. dah tengoookkk..xbest..sy skip semua part part jiwang ituuuu

    ReplyDelete